Voor 14.00 uur besteld = morgen geleverd

Vers van de kweker

Bloembollen van hoge kwaliteit

Bloembollenkwekerij P.J. Uitgeest & Zn is een echt familiebedrijf

Sinds 1907

Over ons

Bloembollenkwekerij P.J. Uitgeest & Zn is een echt familiebedrijf waarin het ambacht van vader op zoon is doorgegeven. Net buiten De Koog, aan de westkant van Texel, werden van oudsher al bollen geteeld op de duinzandgronden. Het bedrijf begon in 1907 echter op Hoeve Flora aan de Pontweg. Daar teelde Klaas Uitgeest (1866-1944) narcissen en sneeuwklokjes.

Zijn zoon Pieter Jan ‘Piet’ Uitgeest (1899-1969) nam het bollenbedrijf over en in 1933 werd de stolp bij Flora gebouwd, dat tot die tijd ook nog een uitspanning/café was met speeltuin. Ook de zoons van Piet, Klaas (1936-2017) en Jan, kwamen in het familiebedrijf.

Vierde generatie

In 1991 kwam de vierde generatie Uitgeest aan het roer. Piet Uitgeest (1963), zoon van Klaas, en de drie zonen van Jan, Bert, Nico en Ronald Uitgeest, zetten met z’n vieren het familiebedrijf voort. In 1993 volgde de verplaatsing naar de huidige locatie aan de Maaikeduinweg bij De Koog. Daar had de familie al sinds de jaren zestig bollengrond. Hoeve Flora werd door Klaas en Jan steeds verder ingericht als juttersmuseum. Ook de jutterij en strandvonderij hoort bij de Uitgeesten. Hun imposante verzameling vormt de basis voor de collectie van het huidige Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora.

Piet alleen verder

Bij de start van het nieuwe millennium in 2000 stapten zijn neven uit het bollenbedrijf en ging Piet alleen verder met echtgenote Ingrid. Naast narcissen werd het assortiment in 2002 uitgebreid met tulpen. Een jaar later startten Piet en Ingrid ook met het snijden van narcissen voor de veiling. Eerst direct vanaf het land. In 2004 werd een tunnelkas aangelegd, zodat het broeien van bloemen grootschaliger kon worden aangepakt. Inmiddels zijn niet alleen de bollen maar ook de bloemen van Uitgeest erg gewild op de veiling.

Zoon Klaas stapt in

In lijn van de familietraditie koos ook de Klaas Uitgeest (1991) van de vijfde generatie, zoon van Piet, voor de bollenteelt. Sinds 2017 is hij vennoot in het bedrijf. Inmiddels worden naast narcissen en tulpen ook diverse andere voorjaarsbloeiers geteeld. Daarbij wordt zo duurzaam mogelijk gewerkt met zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen. Meer over de werkwijze lees je hier.

Onze historie

Image
Image

1796 MN De Koog

Maaikeduinweg 10

info@uitgeesttexel.nl

Image
Image
Image
Image